WÓDKA Z DESTYLACJI MALINOWA
Przepis na wódkę malinową:
Składniki :
20 kg malin,
3,5 kg cukru,
3 l wody,
Przygotowana matka drożdżowa lub drożdże aktywne.
Sposób przyrządzenia:
Maliny zmiażdżyć i odcisnąć sok. Po wyciśnięciu powinniśmy otrzymać około 14l soku który przelewamy do dymiona. Wodę zagotowujemy dosypujemy cały cukier i mieszamy aż cukier się całkowicie rozpuści. Syrop zagotowujemy zbierając szumy. Syrop po ostygnięciu dolewamy do soku mieszamy i dodajemy wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Gąsior zatykamy korkiem z rurką fermentacyjna, rurkę zalewamy odrobiną wody. Dymion odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż zakończy się fermentacja a płyn stanie się klarowny zlewamy płyn z nad osadu, i rozpoczynamy destylację. Destylujemy płyn dwukrotnie i przelewamy do gąsiorka szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 miesiące.