DRINK OPPOSITE
Przepis na drinka Opposite
Lista składników:
Lód
30ml whisky
30ml Havana
3 zesty z limonki (zielona skórka)
30ml sok z limonki
10ml syrop cukrowy
1ml celery bitter
Sposób przygotowania:
Syrop cukrowy- do 1,2l wody wsypać kilogram cukru rozpuścić i zagotować, po ostudzeniu syrop gotowy jest do użycia.
Szklankę i shaker uzupełnić lodem. Do shakera wlać 30ml soku z limonki dodatkowo zgnieść zieloną skórkę z limonki i wrzucić do shakera. Kolejno dodajemy 30ml havany, 30ml whisky, 10ml syropu cukrowego i 1ml celery bitter. Shaker zamknąć energicznie wstrząsnąć. Szklankę opróżnić powinna być w tym momencie już odpowiednio zimna, przelać płyn przez sito z shakera. Drink przystroić limonką.
Naczynia i sprzęt:
Szklanka / kielich ,shaker,sitko
Jak podawać:
Udekorowane kawałkiem limonki.
Inne informacje:
Poziom trudności: łatwy