LIKIER KOKOSOWY
Przepis na likier kokosowy
Potrzebne składniki:
-500ml spirytusu
-125g wiórek kokosowych
-750ml śmietanki 30%
-250ml śmietanki do kawy 7,5%
-100g mleka skondensowanego
-75g cukru wanilinowego
-125g cukru pudru
Przygotowanie:
Do słoika wkładamy wiórki kokosowe i zalewamy spirytusem (500 ml).
Taka bajecznie kokosowa mieszkanka, powinna trafić w chłodne i ciemne miejsce na jakieś 7 dni. Co jakiś czas warto zamieszać zawartością słoika, aby spirytus wydobył jak najwięcej smaku z kokosa oraz wiórek.
Po tygodniu odsączamy wiórki. Najlepiej wykorzystać do tego gazę albo ręcznik i wycisnąć cały alkohol.
Do dużego garnka wlewamy pozostałe składniki, mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do tak przygotowanego płynu stopniowo dodajemy wcześniej odciśnięty alkohol, energicznie mieszając. Po dokładnym połączeniu składników można zacząć rozlewanie do butelek.
Podawanie:
Przed samym podaniem, butelkę należy mocno wstrząsnąć. Likier kokosowy smakuje najlepiej na zimno, ma bogaty smak oraz fantastyczny zapach..