LIKIER MIĘTOWY
Przepis na likier miętowy
Składniki:
1 l spirytusu,
1,5 kg cukru,
1 l wody (przegotowanej, wystudzonej),
dużo świeżej mięty.
Sposób przyrządzenia:
Spirytus wlej do dużego słoja (musi zostać spory zapas wolnego miejsca). Do spirytusu upchaj tyle liści świeżej mięty ile się tylko zmieści by uzupełnić cały słój. Tak przygotowany nalew odstaw na około 10 dni. Codziennie wstrząsaj butelką, by alkohol mocno przeszedł aromatem mięty. Nalew po odstaniu uzyska bardzo ciemny kolor. Odcedź płyn przez gazę, a następnie przygotuj syrop cukrowy. Wodę zagotuj i rozpuść w niej cukier. Gotowy syrop odstaw do czasu aż ostygnie i połącz z nalewem. Gotowy trunek rozlej do butelek i odstaw na dzień. Dla lepszego efektu można odczekać jeszcze kilka dni.