LIKIER RÓŻANY
Przepis na likier różany
Składniki:
1 l spirytusu,
3 porcje (po 15 dag) płatków na wpół rozkwitłych róż (najlepiej cukrowych)
1 kg cukru
2,5 szklanki przegotowanej wody,
sok z jednej cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Z płatków róży usuń żółte koniuszki. Pierwszą porcję wrzuć do słoja i zalej spirytusem tak by płatki były w pełni przykryte. Zamknij szczelnie słoik i odstaw w ciepłe i bardzo słoneczne miejsce na trzy dni. Po upływie tego czasu zlej alkohol znad płatków a płatki wyrzuć. Do słoja wsyp kolejną porcję płatków i zalej alkoholem który przed chwilą został zlany. Powtórz całą procedurę. Tak samo z trzecią porcją płatków. Za każdym zlaniu możesz uzupełniać ilość spirytusu, bo część zostanie wchłonięta przez płatki. Po trzecim razie przygotuj syrop cukrowy, rozpuść cukier w gorącej wodzie i zmieszaj z wyciśniętym sokiem z cytryny. Do ciepłego syropu wlej przygotowany nalew różany. Mieszaj przez chwilę a później przelej do dużej szklanej butelki zamknij ją szczelnie i odstaw w ciemne miejsce. Likier będzie gotowy o dwóch miesiącach.