PRZEPISY

 

 

 

LIKIER Z CZARNYCH PORZECZEK

 

 

Porzeczka jest bardzo cenionym owocem nie tylko za to, że jest łatwa do przetworzenia, lecz za to że jest bombą witaminową. Jest bardzo smaczna i niezastąpiona w produkcji domowych alkoholi.


 

Przepis na likier z czarnej porzeczki

Składniki:
3 l soku ze świeżych czarnych porzeczek,
3 kg cukru,
0,5 l spirytusu,
torebka drożdży winnych,
kilka ziarenek ziela angielskiego.

Sposób przyrządzenia:
W dużym słoju wymieszaj sok,  2kg cukru, litr przegotowanej wody ziele angielskie i drożdże winne. I odstaw na trzy tygodnie. W tym czasie nasza mikstura będzie fermentować (nie zamykać szczelnie) .
Po 3 tygodniach dodaj do płynu  0,5 kg cukru i dobrze wymieszaj, tak by w pełni się rozpuścił. Słój ponownie odstaw tym razem na 6 tygodni. Po  tym terminie wlej spirytus zamieszaj. Zamknij szczelnie słój i odstaw go w ciemne miejsce by likier stał się klarowny. Zlej likier znad osadu i przelej do butelek. Butelki zostaw w ciemnym miejscu na 3 miesiące aż likier dojrzeje.









Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

ADRES


Sklep Stara Bimbrownia

Królowej Jadwigi 27 B

34-400 Nowy Targ

 

KONTAKT


+48 888 880 410

sklep@starabimbrownia.pl