PRZEPISY

 

 

 

WINO JABŁKOWE PRZEPIS

 

Przepis na wino jabłkowe

 

Wino jabłkowe 54l (ok. 15%)

– 54 kg. jabłek (ok. 27 l. soku),

– 13 kg. cukru,

– 17 l. wody,

– drożdże

– pożywka

 

Składniki na wino jabłkowe 20l  (ok 15%)

– 20 kg. jabłek (ok. 10 l. soku),

– 5 kg. cukru,

– 6 l. wody,

– drożdże

– pożywka

 

Potrzebny sprzęt:

-Balon o wybranej pojemności

-korek do balonu

-rurka fermentacyjna

-duży garnek lub kilka małych

-lejek

– sokowirówka, tarka lub coś innego do zmielenia owoców

 

Przygotowanie sprzętu:

Balon oraz wszystkie narzędzia dokładnie umyć przy użyciu ciepłej wody i pirosiarczynu potasu lub innego środka do dezynfekcji.

 

Przepis na 54 l:

1.Przygotowanie soku:

Jabłka oczyścić, umyć, usunąć pestki, następnie zmielić na ,,papkę” lub przecisnąć przez sokowirówkę i odstawić do momentu kiedy piana z soku pojawi się na górze garnka, następnie usunąć pianę.

 

2.Przygotowanie syropu cukrowego:

W 10l wody rozpuścić 7kg cukru ( kolejne 7l wody razem z 6kg cukru dodamy do nastawu po tygodniu)

 

3.Przygotowanie drożdży (do wyboru opcja A lub B)

A. Drożdże aktywne: (20 minut)

Przygotowanie szczepionki drożdży aktywnych:

Do szklanki wlać 100ml przegotowanej i wystudzonej do temperatury 35°C wody (temperatura maksymalna) dodać łyżeczkę cukru i odstawić na ok.20-30 min aż drożdże ,,urosną”

 

B. Drożdże nieaktywne: (2-4 dni przed nastawieniem wina!)

Przygotowanie szczepionki drożdży – matki drożdżowej:

Czystą butelkę 0,3l napełnić do 3 objętości przegotowaną wodą, do której należy wsypać 3 łyżeczki cukru wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Dodać szczyptę pożywki dla drożdży winiarskich oraz wsypać zawartość saszetki drożdży, całość ponownie wymieszać i zatkać tamponem z waty, pozostawić w ciepłym miejscu (25-28°C). mieszać ciecz 1-2 razy dziennie. Po 2-4 dniach ciecz zacznie burzliwie fermentować znaczy to że szczepionka jest gotowa do użycia.

 

4. Po wykonaniu w/w czynności wlewamy do balonu sok lub papkę z owoców, później syrop cukrowy, pożywkę i na końcu szczepionkę drożdży (temperatura nastawu nie powinna być wyższa niż 30°C!) wszystko porządnie zamieszać nałożyć korek i rurkę fermentacyjną, rurkę zalać wodą i pamiętać o dodaniu po tygodniu reszty syropu cukrowego.

 

5. Na balon przykleić karteczkę z datą i ilością cukru jaka została użyta do produkcji oraz planowaną datę dolania drugiej części syropu cukrowego.

 

6. Pielęgnacja nastawu i przechowywanie:

Nie przechowywać balonu na podłodze typu płytki beton ponieważ mają niską temperaturę co może doprowadzić do wolnej fermentacji lub obumarcia drożdży. Nastaw codziennie przemieszać. (najlepiej pobujać balonem J)

Po ok. miesiącu gdy ustanie burzliwa fermentacja (przestanie często bulgotać) usuwamy owoce z balonu wyciskamy i wlewamy z powrotem do balonu jako młode wino i pozostawiamy do klarowania, po usunięciu owoców nie mieszamy już wina, i spokojnie czekamy aż się nam wino zacznie klarować (osad opadnie na dno) .

 

Wino do innych balonów robimy tak samo zmieniając jedynie proporcje..

.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

ADRES


Sklep Stara Bimbrownia

Królowej Jadwigi 27 B

34-400 Nowy Targ

 

KONTAKT


+48 888 880 410

sklep@starabimbrownia.pl