ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Przepis na świąteczne pierniczki
Składniki:
1 kg mąki
½ kg cukru
200 g margaryny
½ kg miodu
3 jajka
2 torebki przyprawy do pierników
½ paczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Jaja ubijamy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Można je ubić na parze - będzie szybciej: miskę z jajkami i cukrem wkładamy do garnka z gorącą wodą i ubijamy mikserem.
Do garnka wkładamy miód i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy margarynę i przyprawę piernikową, dobrze mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby przestygło. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy ubite jaja i ostudzony miód z tłuszczem. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody, dodajemy do mąki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Czystą miskę wysypujemy mąką, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do chłodnego miejsca (najlepiej do lodówki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Odcinamy małe kawałki ciasta
i bardzo cienko wałkujemy. Wykrawamy pierniczki foremkami i układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut. Po ostudzeniu możemy udekorować pierniczki według własnego uznania.
SMACZNEGO!!!