PRZEPISY

 

 

 

LIKIER BENEDYKTYŃSKI

 

 

 

Legendarny specyfik podobno leczący wszystkie choroby. Stworzony został przez Don Fernando Bernardo Vincelli w zakonie Benedyktynów. W oryginalnej recepturze miał ponad 40 składników i skomplikowany proces wytwarzania, z czasem przepis zaczęto zmieniać i upraszczać. Dzisiaj możemy się spotkać z wieloma wersjami a oto jedna z nich.



 

Przepis na likier benedyktyński

Składniki:
15 g owoców jałowca,
6 pestek z jabłek,
10 g ziela angielskiego,
6 g ziaren kolendry,
2 g szafranu,
maleńki kawałek goryczki żółtej,
szczypta anyżu,
1 laska wanilii,
1,75 l spirytusu,
0,25 l rumu,
sok z 1 cytryny,
2,5 kg cukru,
0,75 l wody.

Sposób przyrządzenia:
Rozetnij laskę wanilii, połącz z szafranem, zgniecionymi owocami jałowca, kolendrą, ziele angielskie,  pestkami jabłek oraz goryczką zalej rumem i dopraw szczyptą anyżu. Całość odstaw do maceracji na 4 dni w ciemne miejsce. Przygotuj syrop cukrowy, doprowadź wodę do wrzenia i rozpuść cukier dodaj sok z cytryny  dokładnie wymieszaj i wystudź. Przygotowaną na rumie nalewkę przefiltruj przez bibułę filtracyjną i przelej do dużego naczynia. Dodaj spirytusu oraz mieszaniny syropu cukrowego i soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i szczelnie zamknij. Pozostaw na rok do leżakowania w ciemnym i chłodnym miejscu.



Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

ADRES


Sklep Stara Bimbrownia

Królowej Jadwigi 27 B

34-400 Nowy Targ

 

KONTAKT


+48 888 880 410

sklep@starabimbrownia.pl