AROMATYZOWANA ŻUBRÓWKA
Żubrówka to jeden z najbardziej znanych trunków, posiada ciekawą barwę oraz charakterystyczny zapach. Na szczególną uwagę zasługuje aromatyzowana która z popularnego trunku tworzy coś o wyjątkowym smaku.
Przepis na żubrówkę aromatyzowaną:
Składniki:
½ jabłka,
500 ml żubrówki,
5 śliwek węgierek,
1 gruszka,
100g cukru.
Sposób przyrządzenia:
Obierz gruszkę i jabłko , następnie pokrój w ćwiartki oraz koniecznie usuń gniazda nasienne. Nakłuj widelcem wszystkie śliwki po kilka razy. Umieść wszystko w słoju o odpowiedniej wielkości. Przesypując cukrem. Teraz wlej żubrówkę i dokładnie wymieszaj. Szczelnie zamknięty pojemnik odstaw na okres 3 miesięcy, w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlej macerat do innego słoja, ponownie zamknij i odstaw w zimne miejsce. Zostaw tam do momentu aż płyn będzie klarowny, zlej go z nad osadu i przefiltruj przez gazę. Nalew jest już prawie gotowy, rozlej do butelek i odstaw na 6 miesięcy