LIKIER JAJECZNY AJERKONIAK
Likier szczególnie doceniany w środowisku kobiet, o subtelnym smaku i delikatnej konsystencji. Ajerkoniak to idealny trunek na długie wieczory w gronie przyjaciół.
Przepis na likier jajeczny
Składniki:
14 żółtek,
0,5 l mleka skondensowanego,
0,5 l mleka,
2 szklanki spirytusu,
300g cukru
4 łyżeczki cukru wanilinowego.
Sposób przyrządzenia:
Potrzebne składniki wyjmij z lodówki i pozostaw tak aż osiągną temperaturę pokojową. Użyj jak najświeższych jajek. Ucieraj mikserem żółtka z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Zajmie to co najmniej pół godziny. Następnie powoli i stopniowo wlewaj mleko skondensowane, zwykłe mleko oraz spirytus, cały czas ucierając. Powstały rzadki płyn przelej do butelek i wstaw do lodówki na minimum 12h, dzięki czemu zgęstnieje i przegryzie się. Po tym czasie likier jest gotowy.