PRZEPISY

 

 

 

WINO GRONOWE Z MIAZGI

 


 

Przepis na wino winogronowe z miazgi owocowej, jeden z najbardziej lubianych przepisów, wino tak zrobione jest aromatyczne, ma piękną barwę i wyjątkowy w smak. 

 

Składniki na 20 L wina
-winogrona ok.15 kg (białe lub czerwone)
- 5 kg cukru
-drożdże (aktywne lub nie aktywne opis poniżej)
-pożywka
Potrzebny sprzęt
-Pojemnik fermentacyjny do fermentowania miazgi owocowej
-wiaderko
-tłuczek,  mikser, prasa lub rozdrabniarka do owoców
-balon 20l

Przygotowanie sprzętu:
Balon oraz wszystkie narzędzia dokładnie umyć przy użyciu ciepłej wody i pirosiarczynu potasu lub innego środka do dezynfekcji.


Przygotowanie owoców
Aby wino  było pyszne należy
-dokładnie umyć owoce
-usunąć owoce niedojrzałe lub nadgnite
- przebrane owoce wkładany do pojemnika fermentacyjnego
Przygotowanie miazgi
z oczyszczonych owoców robi miazgę za pomocą rąk miksera prasy lub rozdrabniarki

Przygotowanie syropu cukrowego:
W 3l wody rozpuścić 3kg cukru ( kolejne 2l wody razem z 2kg cukru dodamy do nastawu po tygodniu)

Przygotowanie drożdży (do wyboru opcja A lub B)
A. Drożdże aktywne: (20 minut)
Przygotowanie szczepionki drożdży aktywnych:
Do szklanki wlać 100ml przegotowanej i wystudzonej do temperatury 35°C wody (temperatura maksymalna) dodać łyżeczkę cukru i odstawić na ok.20-30 min aż drożdże ,,urosną”
 
B. Drożdże nieaktywne: (2-4 dni przed nastawieniem wina!)
Przygotowanie szczepionki drożdży – matki drożdżowej:
Czystą butelkę 0,3l napełnić do 3/4 objętości przegotowaną wodą, do której należy wsypać 3 łyżeczki cukru wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Dodać szczyptę pożywki dla drożdży winiarskich oraz wsypać zawartość saszetki drożdży, całość ponownie wymieszać i zatkać tamponem z waty, pozostawić w ciepłym miejscu (25-28°C). mieszać ciecz 1-2 razy dziennie. Po 2-4 dniach ciecz zacznie burzliwie fermentować znaczy to że szczepionka jest gotowa do użycia.

Po wykonaniu w/w czynności wlewamy do balonu sok lub papkę z owoców, później syrop cukrowy, pożywkę i na końcu szczepionkę drożdży (temperatura nastawu nie powinna być wyższa niż 30°C!) wszystko porządnie zamieszać nałożyć korek i rurkę fermentacyjną, rurkę zalać wodą i pamiętać o dodaniu po tygodniu reszty syropu cukrowego.
Tak przygotowaną miazgę odstawiamy na 14dni.
Im dłużej przechowamy miazgę tym kolor wina będzie intensywniejszy
Po min. 14 dniach odfiltrowujemy owoce i przelewamy do balonu zamykamy korkiem z rurką zostawiamy do czasu aż wino zacznie nam się klarować.

Nie przechowywać balonu na podłodze typu płytki beton ponieważ mają niską temperaturę co może doprowadzić do wolnej fermentacji lub obumarcia drożdży.
Nastaw codziennie przemieszać. (najlepiej pobujać balonem )

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

ADRES


Sklep Stara Bimbrownia

Królowej Jadwigi 27 B

34-400 Nowy Targ

 

KONTAKT


+48 888 880 410

sklep@starabimbrownia.pl