WINO BRZOZOWE
Sok z brzozy ma wiele zdrowotnych właściwości oczyszczających czy odchudzających organizm, jednak jest sezonowy i można go zdobyć w czystej postaci tylko wiosną. Sprawdzony staropolski przepis na wino brzozowe by zatrzymać zdrowie na dłużej.
Przepis na wino z soku z brzozy.
Składniki:
10 l soku z brzozy,
2,5 kg cukru
20g kwasku cytrynowego
Drożdże i pożywka
Pozyskiwanie soku z brzozy:
Sok zbiera się tylko wiosną przed pączkowaniem liścu. Znajdujemy brzozę której pień ma minimum 20cm średnicy wiercimy w nim na wyokości około 1m, mały otwór na głębokość +/- 6 cm. Do otworu wsadzamy kawałek wężyka o dopasowanej średnicy, podstawiamy jakieś naczynie. Z brzozy zacznie sączyć się sok.
Sposób przygotowania:
Pobrany świeży sok z brzozy tzw. oskoła, wlewamy do balona dodajemy cukier i kwasek wszystko mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy drożdże aktywne lub matkę drożdżową. Całość zamykamy korkiem i rurką fermentacyjną. Rurkę zalewamy wodą i gotowe.