LIKIER TRUSKAWKOWY
Truskawki to jeden z najlepszych owoców na świecie, przetwarzany na tysiące sposobów. A najlepsze połączenie intensywnego smaku, zapachu i słodyczy to właśnie likier truskawkowy.
Przepis na likier truskawkowy
Składniki:
1 l świeżego soku z truskawek
1 kg cukru,
1 l spirytusu,
0,5 l wody
0,1 l rumu
0,1 l brandy
Sposób przyrządzenia:
Sok truskawkowy przygotuj ze świeżych i soczystych truskawek najlepiej za pomocą sokowirówki. Przygotowany sok przesącz przez gęste płótno i wlej do dużego słoja. Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier, w trakcie gotowania zbieraj starannie powstające szumy. Lekko przestudzony syrop wlej na sok truskawkowy. Dodaj spirytus, brandy i rum. Dokładnie wszystko wymieszaj, zamknij szczelnie w sołoju i odstaw na trzy tygodnie. Po tym czasie wytrąci się osad, zlej klarowny płyn i rozlej do butelek. Odstaw w ciemnie i chłodne miejsce na minimum miesiąc chociaż najlepszy będzie dopiero po pół roku, im dłużej tym lepiej.