PRZEPISY

 

 

 

LIKIER POMARAŃCZOWY

 

 

 

 

Pomarańcza to bardzo lubiany i popularny owoc dzięki czemu jest bardzo popularny. Ważną częścią tego owocu jest skórka, którą zwykle wyrzucamy, a ma bardzo duży wpływ na smak naszego likieru.


 

Przepis na likier pomarańczowy

Składniki:
2 duże pomarańcze,
0,25 l spirytusu,
0,3 kg cukru,
0,3 l wody (przegotowanej, wystudzonej).

Sposób przyrządzenia:
Przygotowane pomarańcze (wyszorowane, wyparzone i osuszone) skrój wierzchnią skórkę, pomijając białą włókninę albedo. Skrój skórkę w paski, usuń resztki białej włókniny i włóż do słoja. Przygotuj syrop cukrowy, w gorącej wodzie rozpuść cukier. Wyciśnij sok z obu pomarańczy i dodaj do syropu cukrowego następnie przecedź przez sito i odstaw do wystudzenia. Do ostudzonego syropu dodaj spirytus i przelej do słoja z skórkami. Wymieszaj dokładnie i szczelnie zamknij. Słój odstaw w chłodne miejsce na 4-5 dni, codziennie potrząsaj słojem by składniki dobrze się przegryzły. Płyn odcedź i przelej do butelek. Likier będzie gotowy po tygodniu jednak na najlepsze efekty trzeba poczekać trzy miesiące.





Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

ADRES


Sklep Stara Bimbrownia

Królowej Jadwigi 27 B

34-400 Nowy Targ

 

KONTAKT


+48 888 880 410

sklep@starabimbrownia.pl