LIKIER POMARAŃCZOWY
Przepis na likier pomarańczowy
Składniki:
2 duże pomarańcze,
0,25 l spirytusu,
0,3 kg cukru,
0,3 l wody (przegotowanej, wystudzonej).
Sposób przyrządzenia:
Przygotowane pomarańcze (wyszorowane, wyparzone i osuszone) skrój wierzchnią skórkę, pomijając białą włókninę albedo. Skrój skórkę w paski, usuń resztki białej włókniny i włóż do słoja. Przygotuj syrop cukrowy, w gorącej wodzie rozpuść cukier. Wyciśnij sok z obu pomarańczy i dodaj do syropu cukrowego następnie przecedź przez sito i odstaw do wystudzenia. Do ostudzonego syropu dodaj spirytus i przelej do słoja z skórkami. Wymieszaj dokładnie i szczelnie zamknij. Słój odstaw w chłodne miejsce na 4-5 dni, codziennie potrząsaj słojem by składniki dobrze się przegryzły. Płyn odcedź i przelej do butelek. Likier będzie gotowy po tygodniu jednak na najlepsze efekty trzeba poczekać trzy miesiące.