LIKIER ORZECHOWY
Przepis na likier orzechowy
Składniki:
0,5 kg zielonych orzechów włoskich,
3 gorzkie migdały,
0,5 kg cukru,
0,5 l wody (przegotowanej, wystudzonej),
1 l spirytusu,
Kawałek cynamonu,
10 goździków.
Sposób przyrządzenia:
Do dużego słoja wlej spirytus i 250ml wody. Zielone orzechy umyj i osusz skrój w ćwiartki i wrzuć do słoja. Następnie dodaj gorzkich migdałów, cynamonu i goździków. Zamknij słój szczelnie i odstaw na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Co kilka dni potrząsaj słojem z nalewem. Po tym czasie zlej płyn i przefiltruj dokładnie. Przygotuj syrop cukrowy rozpuszczając cukier i 250ml wody. Do gorącego syropu wlej ostrożnie wcześniej przygotowany nalew i wymieszaj dokładnie. Gotowy płyn przelej do butelek i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Likier musi leżakować przynajmniej rok, by nabrać złotej barwy i odpowiedniego lekko gorzkiego smaku.