WINO Z WINOGRON CZERWONYCH
Przepis na wino gronowe z winogron czeronych
Składniki na wino z winogron czerwonych 25 l.
- 15 kg winogron
- 5 kg. cukru,
- 6 l. wody,
- drożdże
- pożywka
Potrzebny sprzęt:
-Balon o wybranej pojemności lub pojemnik fermentacyjny
-korek do balonu/pojemnika
-rurka fermentacyjna
-duży garnek lub kilka małych
-lejek
Przygotowanie sprzętu:
Balon oraz wszystkie narzędzia dokładnie umyć przy użyciu ciepłej wody i pirosiarczynu potasu lub innego środka do dezynfekcji.
Przepis na 25 l:
1. Przygotowanie winogron:
winogrona umyć, oczyścić następnie rozdrobnić.
2.Przygotowanie syropu cukrowego:
W 3L wody rozpuścić 3 kg cukru ( kolejne 3L wody razem z 3kg cukru dodamy do nastawu po usunięciu owoców)
3. Przygotowanie drożdży (do wyboru opcja A lub B)
A. Drożdże aktywne: (20 minut)
Przygotowanie szczepionki drożdży aktywnych:
Do szklanki wlać 100ml przegotowanej i wystudzonej do temperatury 35°C wody (temperatura maksymalna) dodać łyżeczkę cukru i odstawić na ok.20-30 min aż drożdże ,,urosną''
B. Drożdże nieaktywne: (2-4 dni przed nastawieniem wina!)
Przygotowanie szczepionki drożdży - matki drożdżowej:
Czystą butelkę 0,3l napełnić do ¾ objętości przegotowaną wodą, do której należy wsypać 3 łyżeczki cukru wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Dodać szczyptę pożywki dla drożdży winiarskich oraz wsypać zawartość saszetki drożdży, całość ponownie wymieszać i zatkać tamponem z waty, pozostawić w ciepłym miejscu (25-28°C). mieszać ciecz 1-2 razy dziennie. Po 2-4 dniach ciecz zacznie burzliwie fermentować znaczy to że szczepionka jest gotowa do użycia.
4. Po wykonaniu w/w czynności wlewamy do balonu sok razem z owocami, później syrop cukrowy i na końcu drożdże
(temperatura nastawu nie powinna być wyższa niż 30°C!) wszystko porządnie zamieszać nałożyć korek i rurkę fermentacyjną, rurkę zalać wodą
i pamiętać o dodaniu po tygodniu reszty syropu cukrowego.
5. Na balon przykleić karteczkę z datą i ilością cukru jaka została użyta do produkcji oraz planowaną datę dolania drugiej części syropu cukrowego.
6. Pielęgnacja nastawu i przechowywanie:
Nie przechowywać balonu na podłodze typu płytki beton ponieważ mają niską temperaturę co może doprowadzić do wolnej fermentacji lub obumarcia drożdży.
Nastaw codziennie przemieszać. (najlepiej pobujać balonem )
7. Po ok. 2 tygodniach usuwamy owoce z balonu wyciskamy i wlewamy z powrotem młode wino i pozostawiamy do klarowania, po usunięciu owoców nie mieszamy już wina, i spokojnie czekamy aż się nam wino zacznie klarować.
Wino do innych balonów robimy tak samo zmieniając jedynie proporcje.